12 Temmuz 2012 Perşembe

Bulgurun gücü adına :)

Gazetenin yemek sayfasını her gün koparıp dosyalıyorum ama bir tarifi de uygulamak aklıma gelmiyordu, ta ki kitaplığı düzenleyene kadar.  Düzenlerken bir iki tarifi ayırdım. Hepside bulgurlu tarifler oldu, bizimkilerin deyimi ile takım elbise yaptım. Akşam yemeği için bulgur pilavı, yenmeyeceğini düşündüğüm; soğan dolması ve bulgur köftesi.



Daha öncede soğan dolması yapmıştım ama içine neler koyduğumu hatırlamıyorum. 
Soğanlar kabukları ile haşlanıyor. Tarifte içi nasıl boşaltılır yazmıyordu, detaylandırmadan kendi pratik yöntemimi söyleyeceğim. Sap kısmını kesiyoruz ve elde sıkınca iç kısmı kesilen yerden çıkıyor. Bu şekilde bir soğandan bir kaç tane dolma yapılabiliyor. İç malzemesini detaylandırmayalım önemli olan soğanın içinin çıkarılması idi :)
iç; bir bardak ince bulgur ıslatılır. bir tutam ( tutam ne ya ) taze nane, dereotu ve maydanoz ince kıyılır. baharat, limon, bulgur karıştırılır.
son olarak, benim gibi tuzu unutmayın aman :)
üzerine çok az su koyup 20 dakika pişirin, afiyet olsun.



Bulgur köftesi
Bir bardak ince bulgur sıcak suda ıslatılır ve demlenmeye bekletilir. Bir adet rendelenmiş soğan, yumurta ve baharatlar ile bulgur yoğrulur. Küçük küçük yuvarlanan köfteler 5 dakika kaynayan suda haşlanır.

Üzerine yapacağınız sos değişebilir.  Gazetelerde buna benzer 3 farklı tarif vardı ben domates ve sarımsaktan sos yapıp, haşlanmış köfteleri içine atıp birazcık pişirdim, ocağı kapattıktan sonra kıyılmış maydanoz ilave ettim, güzel oldu.

Başka bir tarifte mantı gibi; sarımsaklı yoğurt üzerine yağda gezdirebilirsiniz.

Yok ben birinci elden tarif almak istiyorum diyorsanız tarifler Elif Korkmazer'den.

Afiyet olsun.

6 yorum:

  1. Hiç soğanlı dolma yemedim.Eminimki tadı güzeldir, soğanıda severim her yemeğede yakışır.Elif korkmazerin tariflerini sevmiyorum..Geçenlerde tvde bir irmik tatlısı tarifi vermişti hiçte güzel olmamıştı, o yüzden o kadının tariflerinide kendisinide pek hatta hiç sevmem!Yedikleri kendine yaramış tek.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. yedikleri kendine yaramış :)
      o kadarda acımasız olmayalım ya. soğanı bir şeye benzememişti, tekrar deneyip içine domates koymayı düşünüyorum. köfteler güzeldi. deneyebilirsin.

      Sil
  2. bulgur köftesi diye adlandırdığın tarifi ben kendimi bildim bileli annem çıplak dolma!(yöresel ismi sanırım) diye yapar. yalnız üzeri için sarımsaklı yoğurt hazırlarız genelde, çokta güzel olur;) soğan dolması hakkında hiç bir fikrim yok,denesem mi acaba:)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. lale hoş geldin :) tarifler içinde yoğurtlu tarif de vardı ama ben yoğurtlu yemek yiyemediğim için yapmadım. Evdekiler için yaparım. Soğan dolmasını dene ama birebir yapma, dereotu koyma mesela, bizim evde pek yenmiyor.

      Sil
  3. Hayırsız lale!Sana burdan sesleniyorum.

    YanıtlaSil
  4. ben iri iri doldurmadığımdan benimkiler biraz sevimli duruyor, sevmediğiniz baharatlardan az koyun dolmaya, dolmayı baharat lezzetlendirir bence, deneyin bakın. ben de öyle öyle deneyerek pek yemediğim şeyleri az az da olsa yemeye başladım. :)

    YanıtlaSil

Sizden alalım bir fikir....