26 Ağustos 2013 Pazartesi

Doğu'dan Uzakta - Amin Maalouf


Yazarı öven  o kadar çok kişi vardı ki okumazsam olmazdı. İlk olarak Yüzüncü Adı okumuştum ardından Doğunun Limanları geldi. Daha sonrada Doğudan uzakta.

Kitap, kitap kardeşliği kapsamında mart ayında okunmuştu. Bende o niyetle kitap okumaya karar verip yanlış kitabı okumuştum :) Bakınız.


Referans olmadan kitap okumayı sevmiyorum. Referanslı kitapta beraberinde beklentileri de getiriyor o ayrı dava. Daha önceki kitapları beğenmiştim ama beklentilerimden farklı çıkmıştı. Bu kitapta ötekiler gibi oldu.

Ölen arkadaşlar ardından arkadaş toplantısı bekliyordum. Toplantıdan daha ziyade toplantı planları ve zihin yoklaması olarak geçti. Sonu da hiç ummadığım gibi bitti. 
Kitabı beğendim mi? Bende bilemedim. Uzun süre elimde idi. İlk yarısını okumak zamanımı aldı. Hele bir yerlerde kimyasal silah olaylarından sonra pek okunmuyor. 
 Kitaba başlayalı çok oldu. Ehliyet sınavına çalışıyorum bahanesi ile pek ihmal ettim. Ehliyet için çalıştığımı düşünüyorsanız yanılıyorsunuz :)
 Küçük ablam izinli idi evde oturduk TV izledik bol bol.
Son 200 sayfasını sindire sindire okudum. Adam'ın çocukluk anılarını paylaştığı an ve hanımın evine misafir olmaları beni etkiledi. 

İnsanın doğduğu topraklara karşı görünmez bir bağ olduğunu hep inanmışımdır. Liseden sonra İstanbul'a taşındık, ailemde İstanbul da ama köyden her ayrılışımda içim burkulur. Aklımda kalan tüm anılarımda köy var. 

Kitapta altı çizilecek satırlardan daha ziyade paragraflar vardı. O yüzden paylaşmayacağım. Zaten benim dışında herkes kitabı okudu. 

Ha satırlarıma son vermeden hanımlar arsındaki anlaşma ne saçma idi öyle. Iyy.
Bu arada kitap kimin ağzından yazılmış. Fikri olan var mı?

Okuma listeme göre İncir Kuşlarına başlama gerek. Savaş dönemi kitabı okuyup okumamakla kararsız tekrar başlayayım dedim (geçen sene giriş yapıp bırakmıştım). 
Önceki okuduğum kitaplarla kıyasla dili çok basit her an bırakabilirim. 
Bir bakayım yerine ne okusam Hac / Paulo Coelho mu okusam.

Tavsiyesi olan var mı?

2 yorum:

  1. Kitap yazarın kendi ağzından yazılmış diye düşünüyorum. Kendi yaşamında da ülkesinden uzakta ve benzer düşüncelere sahip olduğunu okumuştum.

    Tavsiye konusuna gelince, Kitap Kardeşliği ile beraber okudunuz mu bilmiyorum ama herkese tavsiye ettiğim Glenn Meade'i tavsiye ederim.

    Kar Kurdu, Brandenburg ya da buz kapanı olabilir.

    YanıtlaSil
  2. Tavsiye kitaplarınızı not alıyorum. Beyoğlu sahaflar festivalinden alırım. Teşekkürler.

    YanıtlaSil

Sizden alalım bir fikir....