10 Ocak 2014 Cuma

Kitap Listem

Ne kadar tembel olduğumu birkez daha ispatlamış oldum. Kitapları okuyup kısa bir giriş yapmışım sonrada yayınlamayı unutmuşum :)
Son okuduğum kitabı paylaşmayı akıl edince eskilerine yayinlayayım dedim.

Jose Saramago - Körlük

Uzun zamandır Saramago okumayı düşünüyordum. Sürekli erteleyip duruyordum. Körlük ile başlangıç yaptım, ilerleyen zamanlarda başka kitaplarını okurum.
Kitabı beğendim mi? Bilemedim.
Kitabı bitirdiğim gibi filmi izlememiş olsam çok iyi olacaktı. Kitabı beğendim, film hayal kırıklığı idi.


Filmin pek çok yerini atlamak zorunda kaldım. 
Kitabın sonu daha farklı bitebilirdi. Asıl körlüğün çevremizdekilere karşı duyarsız oluşumuz olduğu anlaşılınca körlük yok mu oldu yani?


Kara Kitap Orhan Pamuk

Bir heves başladım ama devamını getiremedim. İlk yüz  sayfasını okuduktan sonra bir hafta ara verdim. Bir hafra aradan sonra "güzel,  farklı bir kitap. Neden okumayayım ki" diyerek okudum.


Kitap kayıp bir eş ve kendini devamlı gizleyen bir gazetecenin ardı sıra gidiyor.
Genç avukat Galip kayıp eşi Rüyayı ve kendini gizleyen gazeteciyi ( rüyanın abisi celal ) aramaya çalışırken kendisini bulması ( bence öyle başkaları katılmayabilir ) üzerine farklı bir kitap. Hikaye anlatmayanların hikayesidir bir bakıma.
Kitap hakkinda bilgi vermeyeceğim. Okuyun bilgilenin efendim.

Tan Yeri Horozlar - Yaşar Kemal



Ada serisinin üçüncü kitabını bir heves başladım ama beklentilerimi karşılamadı. Bu demek değil ki kötü idi. 3. kitabı da beğendim yalnız ben ilk iki kitabı beğendiğim içim beklentimi yüksek tutmuştum. Konuya aşına olduğumdan mı bilinmez kitaba başlamamla bitirmem bir oldu. Ne oluyoruz bu kadarçık mı dedim kaldım.
İlk iki kitabı okuyan bilir adaya her gelen uyumlu, birbirine saygılı idi. Hiç mi olumsuz bir durum olmaz dedim. üçüncü kitaba geldiler. Dedikoducu, yağmalama yapanlarda gelirmiş demek ki. Bakalım 4. kitapta bizi neler bekliyor.
seriye başlamadıysanız başlayın efendim pişman olmazsınız.


Batmayan Gün -  Samiha Ayverdi


Samiha Ayverdi'yi biraz geç keşfettim o yüzden aradaki açığı kapatmak için peş peşe kitaplarını okumaya karar verdim.
Batmayan gün külliyatın ilk kitabı. Yazarın ilk kitabı olan aşk budur külliyatta bulunmuyor. Yazar kitabının yeni basımını istemediği için külliyat batmayan gün ile başlıyor.
Batmayan gün romanında ''maddenin üstünde ona hakim olan bir kuvvet olduğu muhakkak... fakat ben bu kudreti yakından görmek tanımak isterim.'' diyen Aliyenin kendini bulma cabası, dedesi İrfan Paşadan kalma defterler ve Kerem bey vasıtası ile ilahi aşka ulaşmasıdır konu.


Elde var insan Senai Demirci

Senai Demirci sevdiğim yazarlardan biridir. Gazetede yazdığı zamanlar yazılarını biriktirirdim. Artık gazetede yazmıyor,  zafer dergisinde yazıyor.  Dergiye aboneyiz ama nedense açıp okuyasım gelmiyor. Halbuki ergen döneminde ne çok okurdum. Dergilerin ciltlenmis hali vardı ablamda gerçeğe doğru diye. Bazı yazıları tekrar tekrar okurdum. Şimdi elimin altında duruyor ama okumuyorum :(



İnsan coğrafyasında gezintiler diye alt başlığı var kitabın. Kitabın özeti niteliğinde. Senai Demirci sevenler için kısacık ama anlamlı bir kitap. Ben parça parça okudum. Bir kaç yazı üst üste okunmuyor.

İhanet Noktası - Dan Brown

Polisiye sevmediğini iddia eden birisi olarak Dan Brown ne alaka?
Şahsıma sordum, zataalimde kafa dağıtmak icin ideal dedi.
Yazarın okudugumikinci kitabı idi. Gayet akıcı bir solukta okunan kitap. Ağır birkitap okuduysanız geçiş için ideal 510 safya hemen bitiyor. Bitirince size bir değer katar mı tartışılır.
Her zaman ki gibi iyiler her zaman kazanır mantığı.

Musafa Ulusoy'un bugün ki yazısından alıntı yapıp bitireceğim.

İllaki ana kahraman başarmak mecburiyetindedir. Çünkü modern hayat algısının merkezinde başarı vardır, neticeye ulaşmak vardır.  Eğer ahiret yoksa, adelet illa da bu dünyada tecelli edecektir. Yoksa bir roman yazarı,  bir film yönetmeni eseriyle insanlara başka bir şekilde umut aşılayamaz. Umutsuz hikaye can sıkıcısıdır. 

11 yorum:

  1. güzel bir post olmuş fakat bu kitapları tek tek post yapsanız , şimdi ben bir orhan pamuktan mı yorum yapsam Bir Ada hikayesinde mi konaklasam diye düşünüp durdum:)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Kitap yorumlarını unutunca bende tek tek yayınlamanın daha iyi olacağına karar verdim. Üşenmezsem tek tek yayınlarım :)
      Keyifli okumalar.

      Sil
  2. Faydali güzel bir yazi olmus. Körlük filmini izlemistim sanirim ama ayni filmden mi bahsediyorum emin değilim hafizam kuvvetli degil pek :) elde var insan kitapligimizda olan bi kitap ama okumadim merak ettim bulup bakicam sararsa okurum :) su an okudugum kitap ve sirada bekleyen kitaplarim var çünkü:)
    Sevgilerimle..

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Elde var insan güzel ama üst üste birkaç yazı okunmuyor sıkıyor.

      Sil
  3. kitapları inatla okumak çok önemli,
    bende kolay kolay yarım bırakmam ;)
    mustafa ulusotu da özlemişim, pek severim

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Ben severim demek isterdim ama ciddi anlamda Mustafa Ulusoy okuduğum söylenemez. sadece gazetedeki yazılarını takip etmeye çalışıyorum.

      Sil
  4. çok güzel kitaplar, Saniha Ayverdi'yi hiç okumamuştım merak ettim, keyifli okumalar:)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Ben de geç keşfettim arayı kapatmayı çalışıyorum.

      Sil
  5. mustafa ulusoy'a katılıyorum.zafer dergisi ise babamın büyük külliyatı vardı eski ama böyle doğum yıllarımızında olduğu falan..onları okurdum çocukken.neyse...
    Orhan Pamuk'un beyaz kale ile masumiyet müzesi haricinde ara vermeden okuduğum bir kitabı olmadı:D

    YanıtlaSil
  6. acaba benim doğduğum zaman zafer dergisi var mıydı diye bakayım dedim. bulamadım. Ben mi yaşlıyım, yoksa sistemde mi eksiklik var :)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. belki aynı başka bir dergi çıkarılmış olabilir.çünkü bende yeni sayıları hiç bilmiyorum

      Sil

Sizden alalım bir fikir....