27 Ağustos 2015 Perşembe

Coğrafi Keşiflerin İçyüzü - Abdurrahman Dilipak

Yazarı daha önce duymadım. Köy kitaplığında okunmaya değenlerden liste yaptım.  Bu kitapta listede olanlardan. Kitap basıldığında üç yaşında bile değilmişim. Inkılap yayınları mayıs 1988 de 4. baskısı yapılmış.  Ilk baskı 1984 de çekirdek yaydınları tarafından yapılmış.  
Kitaptaki yazılar yazarın islam dergisinde yazmış olduğu yazıların derlemesi. 

Gençliğin ders kitaplarındaki  yanlış bilgi ile yetişmemesi için kaynaklar ve delillerle gerçekler aktarılmış. 
Batılıların ilmi doğudan ( islam dünyasından ) aldığını, değiştirerek kendileri üretmiş gibi dünyaya sundukları bildiğimiz gerçekler.

Namaz her müslümana farz kılınınca fert fert her müslüman zamanı tanıma ve konumunu saptama mecburiyeti doğmuştur.  
 Hac ibadeti ile müslümanlar belli bir mekanda toplanmayı mecbur etmektedir ki bu durum müslümanlar arasında seyahatı, gelip gitmelerle birlikte bilgi değişimini,  ulaşımın kolaylaşması, yeni araçlar geliştirme ve yeni yollar keşfetme zorunluluğu doğurmaktadır.

Pusula, usturlap, saat kavramları bu şekilde geliştirilmektedir.

Islam dininin yeni ülke, kıta ve kıtalararası yayılmaya başlaması ile dünyanın pek çok yerinde müslüman Arapların kültürleri yayılmıştır. 
Batılı seyyahlar gittikleri yerlerde Arap kültürleri ile karşılaştıklarını itiraf etmişlerdir. Zaten gidilen yerlerde müslümanlar tarafında gidilip görülen,  haritası çıkarılan yerler.
Piri Reisin her yerde görüp aşina olduğumuz haritası Amerika kıtasına ait. Kristof Kolomb müslüman kaynaklarında bilinmeyen bölgenin haritasını görünce yola çıkmaya karar veriyor. Pek çok devletten yardım talebinde bulunuyor ve geri çevriliyor. En son Ispanya kraliçesi istediklerini veriyor.
Bir süre sonra kara  gözükmeyince tayfa isyan çıkarıyor.
 Kolomb isyanı bastırmak için " Tanrıya yemin olsun ki buralarda bir kara parçası var. Bunu müslümanların kitabında okudum. Müslümanlar bilirler ve yalan söylemezler" sözlerini sarf ettiği daha sonraki dönemde oğlu tarafindan kaleme alınıyor.
Vasco da Gama bir diğer seyyah. Seyyah diyorum çünkü onların yaptığına "coğrafi keşif" diyemiyorum. Gama  yola çıkmadan önce korsanlar tarafindan esir edilen üç müslüman denizciyi zindandan çıkarıp yanına alıyor.  Ikisinin kimliği belli olunca denize atılıyor.  Üçüncü kişi kimliğini çok iyi saklıyor ve denizde Kristof kolomba yardımcı oluyor. Bu kişi kim mi? Ibni macid. Pusulasının geliştirilmesine yardımcı olan Ibni macid mi bilinmez. Bilinen bir şey varsa pusula, usturlap, uzay geometrisi hesabı ve enlem - boylam hesaplarını o devirde müslümanların yapıyor olması ve batılı gezginlerinde müslümanlardan yardım alarak yola çıktığı.


Bunlar o devire ışık tutması için sadece küçük bir örnek.  Bunun gibi niceleri var.
Daha detaylı bilgi için kitabı okumanızı tavsiye ederim.
Allaha emanet olun.

3 yorum:

  1. Etkinlik eşleştirmeleri sonuçlandı.
    http://heybemdekihuzur.blogspot.com.tr/2015/08/mutluluk-postas-kimlere-gidiyor.html
    Lütfen bu adresi ziyaret edin :)

    YanıtlaSil
  2. bilemedim. okunur bişiye benziyoooo :)

    YanıtlaSil
  3. bilemedim. okunur bişiye benziyoooo :)

    YanıtlaSil

Sizden alalım bir fikir....