13 Ağustos 2024 Salı

Kitaplar

Etisem kursuna gittiğim için kitap okumalarım biraz sekteye uğradı. Az biraz alışveriş yaptım, yaptığım alışverişten daha az da okuma yaptım. 

En az aldığımın yarısı kadar okuma hedefim var. 

Çayyolu Antika Pazarından az biraz almışım. 



Yeni hikayeleri okumadım sadece diğer üçü bitti. 
Bir kısmını yazmışım

İstanbul 'a gidince Bakırköy pazarından kitap aldım. 


Dövüş kulübünü yeğenim aldı okumak için. 
Hep O Şarkı ve Kılıç Yarası Gibi bitti. 
Yol Hali baş ucumda ara ara okuyorum. 

Hep O Şarkı
Sevdim mi emin değilim. Nedense kızı çok yalnız buldum. Baştan sevdiği ile evlense mesut olur muydu,  yoksa erkenden gerçek yüzünü görüp baba evine döner miydi. 
Öyle olsaydı boşuna beklemezdi herhalde. 

Kılıç Yarası Gibi
İsyan Günlerinde Aşk kitabı ile seri ve bu kitap ilk kitap. Ben sıralamayı tersten okumuşum. Diğer kitabı sevmiştim, bu kitap biraz rahatsız etti. O derece cinsel detaya ihtiyaç var mıydı emin değilim.


Temmuz Haziran aylarında okuma hızım arttı 8 kitap okudum. 

Cengiz Aytmatov  Bütün Hikayeler

Yayın evi yazarın hikayelerini dört cilt halinde basmış. Ben de iki cildi var. Farklı yayınevlerinden de üç farklı hikaye var elimde. 

Selvi Boylum, Al Yazmalım

Kitabın orijinal isminin kırmızı kamyon olduğunu duymuştum yıllar önce. Film kitaptan uyarlama olduğu için bire bir aynı olmasını beklemiyordum. Kitap versiyonunu da sevdim. İlyas ile Asel dağ yollarında tanışır ve Asel'in ailesinin onayı olmadan evlenirler. Evlenme kısmı biraz tuhaf çünkü öyle bir eylem yok. Neyse efendim gayet güzel giden birliktelik İlyas ‘ın sorumsuzluğu yüzünden biter. Asel sessizce çekip giderken Baytemir ile yolları kesişir. İlyas da gittiği yerlerde tutunamayıp geri dönünce yollar birleştirir ama gönüller birleşemez.

Erken Gelen Turnalar

Hacımurat ve Sultanmurat iki kardeşe verilecek iki isim mi emin değilim. Sultan Murat 15 yaşına girmek üzere olan genç bir delikanlıdır. Dört kardeşin en büyüğü, anne babanın göz bebeği. Baba savaşa gider son ana kadar hiç haber alamadık döndü mü kaldı mı? Gidenler geri gelmez çoğunlukta Geri gelen olmadığı için de okul öğrencilerinden büyük olanlar çiftlik işlerini yapması için okuldan alınır. Bir taraftan baba özlemi bir taraftan omuzlara binen yük ve  sevdiğine açılamama. Zordur genç olmak, genç yaşta sorumluluk sahibi olmak. İş çoktur, imkanlar sınırlıdır.

Fuji Yama

Tiyatro/ oyun okumayı  sevmeyen bir insan olarak acaba atlayıp diğer hikayelere mi geçsem dedim ama geri döndüm.  Dini inancın sorgulanması üzerine giriş yapıyoruz. Hayatı , dostluğu sorgulayarak bir sonuca varmadan bitiyor.

Deniz kıyısında Koşan Ala Köpek

Yaşlı Adam ve Deniz hikayesini anımsatan bir parça olmuş. Yetişkinlerin kararları beni olduk şaşırttı.

 Derviş ve Ölüm

Yıllar yıllar önce okuma listeme eklemişim. Aradan o kadar zaman geçmiş ki konu neydi unutmuşum. Sahafta görünce hemen aldım. Sahaftan aldım diye ucuz aldığım düşünülmesin, pahalının bir tık altı.

Neyse efendim. Bir Mevlevi Şeyhi etrafında dönüyor hikaye. Ölüm ve adalet üzerine bir insanın ruh dünyasını gayet akıcı bir şekilde bir çırpıda oanlatıyor. Altı çizilecek o kadar çok yer var ki . Ben de kalem yoktu o ayrı dava.

Jose Mauro De Vasconcelos -Delifişek

Her Latin edebiyatı okuduğumda aynı şeyi düşünüyorum. "Sevmediğim halde neden okuyorum? " Gerçekten insan sevmediği halde neden vaktini ayırır ki!

Çocukluğunu severek okuduğumuz  Zeze ergen iken tam bir serseri. Anlatımı falan iyi olabilir ama ben sorumsuz insan sevmiyorum o yüzden kitabı da sevmedim. 

Pia Mater- Serkan Karaismailoğlu

Yazarı pandemine keşfettim. O zamandan beri bir kitabını okuyacağım dedim ama olmadı. Kitabı bir çırpıda bitirdim. Hiç olmayacak yerde bitti o ayrı dava. Serinin devamını alayım dedim sahaf alışverişine alışan birisi için pahalı geldi.

 Müthiş Psikoloji – Hayır Diyebilme Sanatı

Kitaba uzun zaman önce başlamıştım. Kitap geçişlerinde ar ara okuyordum, nihayet bitti.

Geri Döneceksin

Kitap okumaya odaklanamadığım bir dönemde başladım. Oldukça akıcı bir kitap. Küçük kasabaya fazla gelen iki çocuklu anne mektup bırakarak kasabayı terk eder. Annesinin intihar ettiğini düşünen kızı mektubu imha eder. Mektup imha edilirse kilisenin uygun gördüğü yere gömüleceğini umar küçük kız. Aradan yıllar geçer ve kız annesinin arkadaşından mektuplar almaya başlar. Mektupları aldığı kadına sürpriz yapınca annesi ile karşılaşan genç kız durumu atlatması zaman alır.

 Hacı Murat – Le Tolstoy

Kitaba başlarken edebi bir şey bekliyordum. Gittim geldi, koştum durdum. Bir anda da öldüm.

İki ayın bilançosu gayet iyi

Sosyal medyadan uzak kalmak  ve farklı dönemlerde toplam 15 gün hastanede yatmak  kitap okumamda etkili oldu. 
Bir sonraki kitap okuma performansı için hasta olmamayı umuyorum.