25 Şubat 2016 Perşembe

2016 okumaları 2. posta

Açık öğretim kayıtlarından sonra kitap okuyamam diye sınava kadar sıkı bir okuma programına girdim. Sıkı dediğime bakmayın tabi,  okuma hızım düşmüş biraz, ağır ağır okuyorum.
Neler okumuşum? Ilk kısımda toplum bilimi üzerine okuduklarımı paylaştım,  ikinci kısım kurgumsu (biri hariç). Kurgumsu dediğim tarihi roman, gerçeklerden yola çıkarak kurgulanmış.

Neymiş bunlar.

Kut'ül Amare Osmanlı'nın Son Zaferi- İsmail Bilgin

Bu kitabı yıllar önce bir blogda görüp not almıştım. Geçen seneki sahaflar festivalinde görünce hemen aldım ama okumadım.  Nasip bu güne imiş.


Tarihi romanları severim. Severim sevmesinede bu kitabı çok sevemedim. Kitap kötü değilde hitap ettiği yaş grubuna dahil olmadığım için dilini biraz basit buldum.
Konu ile alakalı genel tarih bilgisi içinde Atlas Tarih dergisinin bu ay ki konusunu okuyacağım ( okumaya yeni başladım ).

Orkun Bilgesi - Yılmaz Gürbüz


Bu kitabı alalı o kadar uzun zaman oldu ki alış sebebimi hatırlamıyorum. 2012 Beyoğlu sahaflar festivalinden almışım. 
O dönemde aldığım kitaplardan okunmayan bu kitap kalmıştı bunuda okumuş bulundum.
Kitabın konusuna gelince Çin elinde 50 yıldır tutsak olan Türklerin Çin'e başkaldırıp yeniden Özgürlüklerini elde etmelerini konu alıyor.  Kolay oluyor mu? Hayır. Çin entrikaları o kadar etkiliki bu yolda kendi soydaşları ile savaşmak zorunda da kalıyorlar. 

Dili başlarda zorlasada alıştıkdan sonra akıcı bir şekilde okunuyor. 
Yer yer kendini tekrar etmesi tarihi bilgi vereceğim diye konudan kopyasını görmemezlikten gelirsek tavsiye edilebilir.

Bu tarz kitapları sevenlere Murat Kınıkoglu'nun Bozkurun Efendisi adlı kitabıda tavsiye ediyorum. İki kitapta eskiyi anlatsada günümüz için çıkarılacak dersler mevcut.

Ya Tahammül ya Sefer -Mustafa Kutlu


Mustafa Kutlu ismini ilk ne zaman duydum?
Eskişehir'de ilk yaz okulunda ev arkadaşımın tezi idi. Mustafa Kutlu kitapları okuyacak ve yorumlayacaktı. Kızın ağzından yazar hakkında tek olumlu cümle çıkmadı.
  Daha sonraki dönemde tanıştığım edebiyat öğrencilerini görünce "tamam ben bunlardan çok bir şey beklemesemde olur" dedim. Meryem hariç tanıdığım herkes sevdikleri için değil farklı sebeblerden bu bölümü tercih etmiş.  O yüzden Sebiha'nın olumsuz cümlelerin kanmayacak Mustafa Kutlu okuyacaktım.

Sonra blog açtım baktım herkes okuyor, bayılıyor.  Iyy demek zorunda kalıyor insan. Malum reklam vari bloglardan bir taneside okuduğu kitabı beğenmedim demiyor. O yüzden onlara benzememeliyim, illaki muhalefet olmalıyım. 
Neyse efendim kitaba başladım,  ne olduğunu anlamadan bitti. Edebiyat öğretmeni olan kuzenime ben bir şey anlamadım dedim. Hikayeden tam olarak ne bekledin ki diye beni bozdu biraz :)
Ne bekledim? Olumsuzda olsa hir sona bağlanmasını bekledim mesela. Herşey havada kaldı!

Batı kaynaklarına göre islam medeniyeti - İsmail Hami Danışmend


Geçen sene derin tarih dergisine abone idik. Her ay dergi ile birlikte mini bir kitap geliyordu. Mevcut kitapları kitaplığın bir köşesine sıkıştırıp bir ara toplu okurum dedim. Okudun mu? Hayır.  Sadece iki tanesini okudum.
Neymiş her ay olmasada ara ara bir tane okumalıymışım.

Kitap içinde neler var bir bakalım.


Benzer konularda pek çok kitap, makale, söyleşi okuduğum için kitap benim için yeni bir şey değil.  Buna rağmen altını çizdiğim, not aldığım pek çok yer oldu. 
Bu tarz kitaplar okumayı sevenlere Fuat Sezgin ve araştırmalarını incelemelerini tavsiye ederim.

Mart girene kadar okumalarım bu yönde AÖF kitaplarımı aldıktan sonra okuma türünü belirleyip yavaş yavaş okuyacağım.  AÖF milletin bahsettiği kadar kolay değilmiş görmüş oldum. Hukuk ve iktisat hariç tüm kitapları okudum ortalamam 3,22. Zevkine okuyorsam biraz daha yüksek ortalama yapmalıyım. 
Siz neler okuyorsunuz? Tarihi roman, sanat tarihi, eski uygarlıklar hakkında  yada toplum bilimi üzerine tavsiye kitaplarınız var mı? Ay ne uzun bir liste oldu. Ben en iyisi uzatmadan gideyim.

Allaha emanet olun.



13 yorum:

  1. Ben Mustafa Kutlu'nun bir kitabını okudum ve beğendim. Sanırım bir sona bağlanmayan hikayeleri daha çok seviyorum :D
    Çok çok kötü değilse bir kitabı sevmiyormuşum gibi gelmiyor bana, okunmamasını önermem genelde. İyi ya da kötü tarafları oluyor, her yazının.
    Ve yazılan bazı şeyleri anlamak zaman istiyor bazen. O zaman anlamsız geliyor, sonra görüyorsun.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Okunmasının zaman kaybı olduğunu düşündüğün kitaplar olmuştur. Mustafa Kutlu'nun kitabını zaman kaybı olarak değerlendirmiyorum. Sadece biranda bitmiş olması tuhaf. Hikayenin sonu olmasada üslup için okunmalı.

      Sil
  2. Merhaba
    Atlas tarih'e bende bir yıllık abone oldum ama bittimi acaba bilmiyorum bakmak lazım. Yoksa bu dergiyi almam gerek. Orhun Bilgesi benimde okumam listemde olan bir kitap. Tarihi romanları severim, o şartlara sadık kalındığı sürece. Önerdiğini Bozkırın Efendisi kitabı çok güzel bir kitap. Bunun yanında Bozkurtların Ölümü ve Bozkurtlar Diriliyor'u tavsiye ederim.

    Derin Tarih nasıl beğendiniz mi? Ne kadar tarih okuyorsunuz bilmiyorum. Blogunuzu yeni keşfettim Eylem hanım sayesinde. Yazınızda görünce bir fikrinizi sormak istedim.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Hoş geldiniz,
      Derin tarih'in konuyu araştırıp belgelerle sunması güven veriyor. Dergiyi beğenmeme rağmen 13 ay gelen derginin 2-3 tanesini tam bitirdim. Hepsi yarım kaldı. Konuları ele alma biçimlerini kıyaslamak için yıl sonunda Atlas Tarih'e abone olmak istedik. Ekimde niyet ettik, Şubat ayına nasip oldu. Henüz Atlas Tarih'i okumadım içerik nasıl yorum yapamayacağım.
      Tavsiye ettiğiniz kitaplar ve benzerlerini lise döneminde okumuştum.
      Tarihi düşünce kitaplarını lise ve üniversite yıllarında çok okudum. Okul bittince biraz ara verdim. Bu aralar İslami düşünce üzerine okumayı planlıyorum. Aralarda da okumadığım dergileri okuyacağım. Doğrudan tarih kitabı okumak gibi planlarım yok bu aralar.

      Sil
    2. Eğer gerçekten tarih öğrenmek istiyorsanız. Bunu ciddi ve bilimsel olarak sürdürmeyi düşünüyorsanız. Benden tavsiye Derin Tarih'e itibar etmeyin.

      Sil
    3. Bir resme bakınca herkes farklı şeyler görebilir. Bakış açıları, yorumlar kişiden kişiye değişebilir. Şuan için derin tarihin yorumlarından rahatsız değilim. Öneriniz için teşekkür ederim.

      Sil
    4. Bir resme bakınca herkes farklı şeyler görebilir. Bakış açıları, yorumlar kişiden kişiye değişebilir. Şuan için derin tarihin yorumlarından rahatsız değilim. Öneriniz için teşekkür ederim.

      Sil
  3. Atlas Tarih almayalı epey oldu, görünce özlediğimi hissettim. :)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Bizde ilk defa almış olduk. Henüz okumadım zamanla okur beğenir belki bende okumayınca ararım :)

      Sil
  4. Okumadığım kitaplar. Çok da merak ettim şimdi :)
    Tarih dergilerine bayılırım ya Atlas tarih de harikadır...

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Atlas tarihi merak ettiğim vakit elime ulaşmadı. Bekledikce de hevesim kaçmış oldu. Bir heves okurum diye başucumda tutuyorum ama nafile :(

      Sil
  5. mustafa kutlu severim ben , gerçi genelleme yapmam ne kadar doğru bilemedim zira sadece 2 kitabını okudum . Fakat sayfa sayısı az olması hoşuma gitmedi işte fakat uzun hikaye'sini film olarak ta sevmiştim ...:)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Uzun hikaye ne çok tutuldu. Filmini izlemeyen, kitabını okumayan kalmadı. Beklentiler yüksek olunca hayal kırıklığına uğrarım diye özellikle okumuyorum. İllaki muhalefet olacağım :)

      Sil

Sizden alalım bir fikir....