9 Kasım 2012 Cuma

Amat

İhsan oktay anarı yıllar önce puslu kıtalar atlası ile tanımıştım.  Ardından susukunlar gelmişti. Daha sora Amat ve efrasiyabın hikayelerini (aslında kuzen bana aldı ama kabul etmedim okuyup ona vereceğim) aldım ama, uzun süre okunmayı beklediler. Ta ki diloşun kahvesinin yazar ayının  konuğununun İOA  olduğunu öğrenene kadar. Etkinlik bahane kitaplardan birine başlayayım dedim. 
Bol tasvirli, dili oldukça ağır, masal masal içinde değişik bir tarzı var. Yazarın tarzını bilerek kendimi ona ayarladım ama ne yalan söyleyeyim kitabı yarılayana kadar sıkıntıdan patladım. Yarısında sonra sürükleyici oldu tam kendimi kaptırmıştım ki kitap bitti.

Amat, İhsan Oktay Anar resim alıntı

Birazcık ipucları içerdiği için okumak isteyenler devam etmesinler.

Bir icat, gizli örgütler, çözülmesi gereken sırlar bekliyordum . Kırbaç süleymanın  ölümsüzlük arayışı dışında bir arayış yoktu. Kitapta havada kalan pek çok nokta vardı.  
Mürettebat özellikle mi secilmişti.  İçlerinde sadece bir kişi günahsızdı o kimdi. Kozdağlı olabilir mi? Diyavol paşanın geçmişide pek acıklanmadı. Mezarlıktan çıkan kötü ruh desem bir intikam alması gerekmez miydi. Bir ara görünmezlik üzerine bir şeyler bulduklarını, yasak kitapta bununla ilgili bilgi verildiğini düşünmedim değil. 
Abuzer reisin  cesedine ve muskaların içine yerleştirilen meşe palamutunun bir sırrı var mı, süleyman reis öldü mü, tayfa ölümsüz oldu mu? yoksa aynı olayları tekrar tekrar yaşadılar mı? Tamam süleyman reis Amat'ın A sını vurarak laneti çözdü ama sonra ne oldu. Ha birde süleyman reise aradığı şeyin yasak kitapta olduğunu söyleyen Ali reis kitabı okumuşmuydu? Atılan zarın özel bir anlamı var mıydı. Hep 2 2 2 1 çıkıyordu. Diyavol paşa neyi unutmaya çalışıyor. 

Aslında aklımı kurcalayan pek çok soru var kitabı okuyan biri ile tartışmak isterdim. 
 Aklıma takılanları yazmak yerine kitap hakkında bilgi vereydim iyiydi. 

Kitabımızda amat adlı bir gemi ve onun birbirinden ilginç mürettebatı var. Gemiden sorumlu Diyavol paşadan tutunda aylakçılara kadar herkes ilginç. Amat denizciler için uğursuz sayılan salı günü yola çıkmıştır ve bu yüzden lanetlendiklerini düşünen pek çok mürettebat vardır. 
Aslında lanet onlarla birlikte yola çıkmıştır.  En son para hırsından sonlarınıda getirmişlerdir. 
Gizem çözmeyi sevenlere tavsiye edilir. Hatta okuyun ki aklımda kalanları sorabileyim :)

Keyifli okumalar.

Kitap hakkında netten yorumlara bakarken daha önceden de bildiğim bir blog olan kitaplarım olmadan asla'nın kitap yorumunu buldum ilginizi çekeceğini düşündüm

7 yorum:

  1. İOA bana hiç uymadı onun dili.. ben senin gibi sabredemedim.. ilk sayfalardan sonra pes ettim.. bazen böyledir ya hani.. ne kadar iyi bir yazar olursa olsun size hitap etmez işte..

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. içimden devam etmek gelmediği için yarım bıraktığım kitaplar çok fazladır. Amat için direndim ve bitirdim :)

      Sil
  2. amat diğer romanlarına göre daha ağır bir havada ilerliyor. içinde uğursuzluklar, ölümler olduğu için mi acaba.. denizcilik terimleri yordu beni de zaman zaman.. tüm romanlarında olduğu gibi belirsizlikler ve havada kalan bölümler var.. ama yine de harika...

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Evet havada kalan pek çok nokta olsa da değişik bir tat bırakıyor.

      Sil
  3. İOA ya ait hiç bir kitabı okumadım, ama en yakın zamanda okumak istiyorum , ilk sırada amat yer alıyordu. Şimdi daha da merak ettim.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Bence amat başlangıç için uygun değil. Puslu kıtalar atlası olabilir.

      Sil
  4. sırf senin sorularına cevap olmak için okuyacağım inş. :)))

    YanıtlaSil

Sizden alalım bir fikir....