2 Ocak 2013 Çarşamba

midak sokağı


Necib Mahfuz okumayı uzun süredir düşünüyordum. Yazar aylarında sırada Necib Mahfuz olunca geçikmeden okuyayım dedim.
Bir yazarı ilk defa okuyacaksam tavsiye alırım. Bu kitapta asabi bakire kitap ismi vermişti ama ben bulamayınca Midak Sokağı ile başlayayım dedim.



Midak sokağı Arka sokak demek ve Mısırın arka sokaklarında geçiyor. Sokakta yaşayan insanların hayatını okuyucu sıkmadan, kitaptan koparmadan ve hiç bir duygu belirtisi göstermeden sunuyor. 
Hiç bir duygu belirtisi yok diyorum çünkü kitaptaki karekterlerin duyları kartondan. Sadece üzerine geçirilmiş, Hareketi sınırlıyor ve eğreti duruyor. Ne kavgalar kavga gibi ne sevgiler. Hele dindar insan profili var ayetler hadisler üzerinden örnek veriyor. Ben günlük hayatta örnek veren birini görmedim. Birde derviş karekteri var ingilizce kelimeleri araya sıkıştırıp duran sormayın gitsin.


Midak sokağındaki içi boş karekterler bundanda ibaret değil. İş adamı Selim, cimri Saniye Afife hanım, çöpçatan Hamide ve onun kötü yola sapan kızı Hamide. Hamide nin nişanlısı berber Abbas. İngiliz özentisi Hüseyin kirşa, onun değişik terçihleri olan babası kahveci kirşa...
Duyguyu bir nebze yansıtan kötü yola düşen Hamide karekteri ve sözlüsü Abbas idi. Onun dışındaki kişiler pek gerçekçi gelmedi. 
Aslında dilencileri sakat bırakmacı başı ( adı ne idi unuttum) biraz gerçekçi idi ama gizli gizli ev sahibini gözetlemeseydi iyiydi. 
Özetle kitap okunmaya değecek bir kitap değil. Onun yerine yazarın başka kitabını okuyabilirsiniz. 

Yeni yılı bol kitaplı keyifle geçirmeniz dileği ile esenkalın.




10 yorum:

  1. necip mahfuz un yalnızca aşk zamanı isimli kitabını okumuştum ve o kitap için de senin yazdığın cümleler yeterli bence. kesinlikle hissettirmeyen karakterler...

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. yazara haksızlık etmek istemiyorum. O yüzden başka eserini de okuyacağım. Aslında Aşk zamanını okumayı düşünüyorum, bulursam tabi.

      Sil
  2. Ben Aşk Zamanı'nı sevmiştim. Bu nedenle okuyacağım Hırsızlar ve Köpekler'i merak ediyorum.

    Etkinlik kapsamında Mahfuz kitabını en hızlı okuyup yorumlayan katılımcı olduğundan Şubat ayında ne okuyacağımızı da şimdiden düşünmeye başlayabilirsin :) Moriçe ve ben Isaac Asimov mu okusak dedik ama bilim kurgu herkese hitap eden bir tür olmadığından tereddütlerim var. Mahfuz bu ay iyi gitti. 9 katılımcı oldu. O yüzden önerilerini bekliyorum.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Bilim kurgu nadir okurum. Isaac Asimov duymuş olsam da hakkında hiçbir fikrim yok. Aslında yazar için de bir fikrim yok. Elimde yığılmış kitaplardan konusuna göre okuyacağım için yazar ayrımı yapmıyorum. Fark ettim de elimdeki yazarlar Türk ağırlıklı yabancı olmasını tercih ederim.

      Sil
  3. Necib Mahfuz midak sokağı alanı 2 hafta oldu ama bi türlü okumak nasip olmadı şansa bak ki yine karşıma çıktı.sanırım bir an önce okumam gerekli..)

    YanıtlaSil
  4. Necib Mahfuz un aşk zamanı isimli kitabı okumadım tavsiyelere bakılırsa okumakta fayda var

    YanıtlaSil
  5. sevgili acemi blogger.ocak ayında anılmaya değer iki şairimiz var.onlardan da bahsedersen bilgileniriz,hak ediyorlar çünkü.arif nihat asya ve mehmet akif inan.(allah rahmet etsin)

    YanıtlaSil
  6. yazdığınız yorumu okuduktan sonra aynı kitabı mı okudum diye düşündüm. ama sonradan edebiyat böyle güzel bir şey. sapla samanı karıştırmamak dileğiyle.

    YanıtlaSil
  7. yazdığınız yorumu okuduktan sonra aynı kitabı mı okudum diye düşündüm. ama sonradan edebiyat böyle güzel bir şey. sapla samanı karıştırmamak dileğiyle.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Kendi yorumumu okuyunca "fazla mı ileri gitmişim?" diye düşünüyor insan. Yazarın kendi memleketini bu derece olumsuz yansıtmasını rahatsız edici buldum desem daha sade olur.
      Birde zevk meselesi. Benim sap bulduğumu başkası saman bulur :)

      Sil

Sizden alalım bir fikir....