18 Haziran 2012 Pazartesi

İslam'ın Silahsız Askeri- Badşah Han

Badşah Han, Eknath Easwaran kimdir bilmem yazın köy dönüşü kitaplıkta buldum. Kitaplığın kayıp eşya deposu olduğunu düşünmeyim, ben yokken babam almış. bir bakayım kitap kimi anlatır yazarı kimmiş dedim.

İlk olarak yazarımızı tanıyalım


















Badşah Han'ın nüfusunun doruğa ulaştığı yıllarda Mahatma Gandi'nin Hindistanın'da yetişir. Her ikisiyle de tanışma fırsatı bulan yazar, Gandi'nin 'cesurların silahsız direnişi' dediği kavramın altında yatan dönüşümüm Han'da kusursuz bir şekilde vücut bulduğuna inanır.

Hindistan'ın Nagpur Üniversitesi'nde İngiliz Edebiyatı profesörü olarak görev yapan yazar aynı zamanda tanınmış konuşmacıdır.
Fulbright Öğretim Üyesi Değişimi Programı kapsamında 1959'da ABD giderek California Berkeley Üniversitesinde görevine devam etti.
















1961 de not için eğitimden öğrenmek için eğitime geçişi sağlamak için mavi dağ meditasyon merkezini kurdu.
Yazarın otuza yakın kitabı bulunmakta olup kitapları yirmi  ayrı dile çevrilmiştir.  20 ekim 1999'da California'da vefat etmiştir.

Ve kitabımız



Mahatma Gandi milyonları sömürgeçi yönetime karşı barışçı bir devrimle ayaklandırıken Abdülgaffar Han'ın devrim saflarında yer alması uzak bir ihtimal gibi gözüküyordu. bununla birlikte Han sarp ve engebeli topraklar olan Hindistan'ın Kuzey-Batı Hudut Eyaletinde hüküm süren acımasız Patan geleneklerinin bağrında yüz bin kişilik silahsız bir orduyu çıkarmayı başardı.

Pek çok kişi Gandi'yi sicilleri böylesine vahşet dolu olan bu insanları kendi silahsız mücadelesine katmaması konusunda uyarmıştı. Ama Han'ın önderliğinde Patanlar, ancak büyük savaşçıların adaletsizliğin karşısında silahsız durma cesaretini gösterebileceğini bütün dünyaya ispat ettiler.

Kitap yazarın gözlemleri ve Badşah han'ın konuşmalarından oluşuyor. birazcık alıntı yapacak olursak;

Benim gibi bir müslüman'ın yada Patanın şiddetten uzak durma felsefesini benimsemesinde şaşılacak bir şey yok. Bu yeni bir felsefe değil. Hz. Muhanmed (sav) bundan bin dört yüz yıl önce Mekke'de kaldığı dönemde bu felsefeyi uygulamıştır.

Tek bir değer ölçütüm var, o da bir insanın Allah'a olan teslimiyetinin derecesinir.

Gandi ''silahsız mücadele en iyi yol değildir. silahsız mücadele tek yoldur'' şiddet daha fazla şiddeti körükler.

Eğer bir esir yatacaksa,
o göz kamaştıran mezar taşımın altında;
kimse saygı duyması, tükürsün o mezara!
ey anneciğim, arkamdan ne yüzle ağlayacaksın:
bedenim ingiliz silahlarıyla parcalanmayaksa
Gani Han

Benden bu kadar. Kitabı okurken  biraz sıkıldığımı belirtmem gerek.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder

Sizden alalım bir fikir....