31 Ağustos 2012 Cuma

İmam Şamilin Hatıratı


 Kitap kulemi yaptıktan sonra aşka geldim daha düzenli kitap okumaya başladım. Biraz sekmeye uğradı. İki kitabı yarım bıraktım ama olsun.

İlk yarım kitabım Sinan Akyüz'ün İncir kuşları.


Normalde listemde yoktu. Pazar günü plaja gitmiştik, plajda güneşlenirken Doğu Rumelinin Kayıp Köyleri yada İmam şamilin hatıratını okumam abes kaçacağından yanıma roman aldım hem ince bitirmesem de yarılarım dedim ama okuyamadım. Bosna da savaş döneminde geçen bir aşk hikayesi. Daha çok savaşın soğuk yüzünün yansıtılacağını düşünerek aldım. 80. sayfaya geldim hala aşk romanı, güzel bir kurgu olsa katlanılır ama yok beğenemedim. Basit geldi. Daha ilk görüşte vıcık iltifatlar, basit espiriler  
( beğenmedim ya sürüyle kulp bulacağım).
Ha bide arka kapakta kızın Müslüman Boşnak, oğlanın Hıristiyan Sırp olduğu yazıyor. İlgi çeksin diye, halbuki oğlanın babası Müslüman Boşnak annesi Sırp ve Hıristiyan değil. Oğlanda Müslüman.
Özetlersek ilk 80 sayfayı beğenmediğim için şimdilik yarım.  Belki ilerleyen zamanda okur beğenirim,  bilemeyeceğim. Tamamen okurken ki ruh halime bağlı.

İkinci yarım kitabımda Doğu Rumeli'nin Kayıp Köyleri.


Yazarın Üniversitede yükselmek için yapmış olduğu tezlerden biri. Konu itibarı ile gayet güzel düşünülmüş. Güzel bir şekilde derlenmiş. Kitabın ilk kısımlarında balkanlarda göç ve göçün arka planı hakkında bilgi verilmiş. Daha sonraki kısımda İslimye sancağı üzerinden örneklendirme yapılmış. Sancağa bağlı kazalar, terkedilen, zorla boşaltılan, adları değiştirilen köyler.
Birinci kısmı tam okudum, ikinci kısım biraz akademik ağırlıklı, bol kaynaklı olunca sıkıcı oldu. Olayın özünü kavradım diyerekten kitap yarım bırakılmış oldu.

Ve bitirilen bir kitap :) İmam Şamil'in Hatıratı.



Kitap duygu, düşünceden daha ziyade olayların akışına göre aktarılmış. Şu tarih de şurası fethedildi, bu kadar kişi şehit oldu gibilerinden. Açıkçası beklentilerimi karşılamadı. İnsanlara şavaş kitabı sunmak yerine neden savaşıldığı anlatılsaydı daha iyi olurdu. Daha önce okuduğum İmam Şamil kitabı olmasaydı pek bir şey öğrenmiş olmazdım.Bu kitap daha önce okuduklarımı pekiştirmiş oldu. Kitap çeviri olunca dip notları da bol oluyor. Benim ilgimi daha çok dip notlar çekti. Dip notlar dönem hakkında daha çok bilgi veriyor.

Kitap listemdeki Deli kurt ve beyaz dişi okuyasım yok. Galiba onların yerini başka kitaplar alacak.

Herkese keyifli okumalar.


4 yorum:

  1. Benim okuduğum Çeçenistan Kayıp ülke Yasak Vicdan kitabı Çeçenistan gerçeğini çok güzel anlatıyor,her yönüyle tavsiye ederim.
    İncir Kuşları'nı bende alacaktım vazgeçtim 1-2 defa.Okumak istediğim kitaplardandı ama basit aşk romanıysa kalsın. Keyifli okumalar , hayırlı günler

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Sizin okuduğunuz kitap aklımda bulursam alırım. İncir kuşlarının ilerleyen kısımları nasıldır bilemeyeceğim. Bulursanız emanet alın mama satın almaya değmez bence.

      Sil
  2. hepsi iyi kitaplarmış.
    imam şamil tanımıyordum bir bakayım.
    biyografimsi kitapları çok severim.
    beyaz diş, jack london ise, iyi kitap, doğada geçer, zor şartlarda bir köpeğin öyküsü.
    :)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. imam şamil çeçen direnişinin öncülerinden. Muhakkak okunmalı. Ama bu kitap değil. Yeni öğrenecekler için daha biyoğrafik bir kitap olmalı.

      Sil

Sizden alalım bir fikir....