10 Ağustos 2012 Cuma

Ramazan günlerim


Ev hanımı modun da evde oturmak kadar sıkıcı bir şey olamaz. Bugün ne pişirsem, hadi pişirdin beğenildi mi derdi. Çok sıkıcı :(

Hele 5 kişilik evde güzel bir sofra hazırlamışken iftara iki kişi kalmış olmak ayrı. 
(ikisinden biri oruç tutamadığı için bir saat önce yemek yemiş ) 
Birde bu yetmezmiş gibi sahura kalkamamış :(  Babamın iftardaki halini merak ediyorum. 

Resim yükleyemediğim için canım denemelerimden mahrum kaldınız :) biliyorum.

Öncelik soğuk çorbaya


İçinde haşlanmış mısır, yeşil mercimek, barbunya var. Hepsi ayrı ayrı haşlanmış ve yarım bardak kadar.  1-2 bardak çırpılan yoğurdun içine ilave ediliyor. Üzerine nane, kırmızı biber ve benzeri tüm baharatlar ilave ediliyor. Mısırı buzluktan çıkarmıştım hafif pişmemişti, o yüzden babam beğenmedi. Ben beğendim ve tavsiye ederim. İnternet aleminde soğuk çorbalara bakınca hepsinde nohut vardı ben ıslatmayı unuttuğum için (daha doğrusu tadilat halindeki mutfakta malzeme bulmakta zorlandığı için ) koyamadım bir daha ki sefere nohutlu yapacağım.

Bulgur çorbası


1 su bardağı ince bulgur, 1 adet kuru soğan, 3 adet domates, 2 adet yeşil biber, tuz, baharat falan filan
İnce doğranmış soğan ve biber hafif pembe olunca üzerine bulgur ve domates ilave edilir. Biraz pişirdikten sonra varsa et suyu, yoksa benim yaptığım gibi normal su :)
Fikrimi soraçak olursanız normal bulgur daha iyi olabilir. Tadı güzeldi. 

Erişteli nohut çorbası

                                    resim alıntıdır

1 bardak haşlanmış nohut, 1/2 bardak erişte, 1 adet kuru soğan, 2 adet domates, üzeri için maydanoz, tuz, biber....
Soğan ve biber kavrulur, üzerine domates ve nohut ilave edilir. Daha sonra kapak kapatılarak  biraz pişirilir. Üzerine isteğe göre su koyduktan sonra ( ben katı çorba severim ) kaynamaya bırakılır kaynadıktan sonra erişte ilave edilir.  Bakliyat sevenler denemeli tadı güzel. 

içecekler


Havalar ısınınca ev yapımı içecekler gündeme geldi.  İlk yaptığım limonatayı pişirmiştim. Pek beğenilmediği için onun tarifi yok.

4 adet limon rendelenir (  blendirden geçirerekte yapabilirsiniz) bir bardak şeker içinde bekletildikten sonra (yaklaşık 1 saat bekliyor) üzerine 7 bardak soğuk su ilave edilir. Buzdolabında 1-2 saat bekledikten sonra süzdürüp servise edilebilir.

                                                               karışık meyve suyu


Görmüş olduğunuz üzüm, limon, kırmızı erik ve pepinoyu blendirden geçirip 5 bardak suya, 1 barak şeker ile pişirdim. 
Ben beğendim kuzen şekerli bulduğu için üzerine su kattık. Kuzen yine beğenmedi. Sonraki gün iftarda amcam ve halam vardı. Sağolsunlar yengem ve halam beğendi.



Rengi böyle bir şey.

Denemelerim bununla da sınırlı değil. Karpuzu blendirden geçirip taze nane ile servis yaptım ablam beğenmedi, sulu bulmuş.  O yüzden ikinci sefere üzerine su ilave ettim bir şeye benzemedi. kavun, karpuz şeftali karışımı da denedim söylüyorum ''malzemeleri ziyan etmeyin ''

Erik kompostam

 

Malzemeler görüldüğü üzere; 1 kilo erik, 1 çubuk tarcın, ve karanfil.
Eriklerin çekirdeği ayıklandı,  ürezine 5 -6 bardak su ve 1 bardak şeker ilave edildi. Renk vermesi için bir iki tane çekirdek de dahil edildi. Çok pişirdiğim için görmüş olduğunuz gibi dağıldı. Tarcın dan dolayı kardeşim beğenmedi. O yüzden bir daha ki yapışımda tarcın, karanfil koymadım. Dün mürdüm eriğinden yaptım. Dün evde olmadıkları için vede ev kızı sahura uyanamadığı için tadına bakamadılar. Ben beğendim.  

Nohut salatası; 



Sık sık yaparım içeriği evdeki malzemeler göre değişir. İçindeki beyazlar sarımsak turşusu sakın denemeyin diye koyuyorum. Yoksa daha güzelleri burada mevcut. Sarımsaktan dolayı tadı güzel olmadı.

Geçen gün arkadaşlarla birlikte iftar edecektik ben. zeytinyağlı dolma vede salata yaptım. Abuk subuk salatalarım dan dolayı normal salata yap içinde domates salatalık olsun dediler :)
Blogun birinde salatalık dolması duymuştum. hazır dolma yapmışken bir iki doldurayım dedim. Sonuç; salatalık cacık, salata gibi pişmeden daha güzelmiş :) dolma tarifi vermiyorum Hatice özdemirden almıştım.

Ha birde duru mutfakta gördüğüm salatayı denemeden edemedim. Tabi ki de uyarlama yaptım. 3 adet haşlanmış ezilmiş patates, 1 adet rendelenmiş kabak, 1 -2 adet rendelenmiş salatalık. Karıştırılıp üzerine sarımsaklı yoğurt ilave ediliyor. İlk gün yemedik ablam bizimkiler çiğ kabak yemez dedi. O yüzden sonraki gün domatesle soğan kavurup hazır içe karıştırdım. Sebzeli börek niyetine sardım gayet güzel yendi.
Aklıma koymuşum bir kere çiğ kabağı deneyeceğim ya o yüzden iç malzemenin hepsini böreğe katmamıştım istediğim salatayı yaptım ve yendi :)

                            Karalahana sarması


bunları annem köye gitmeden önce sarmıştık. iç malzemeyi annem hazırladığı için bire bir ölçü veremem. İçinde pirinç, bulgur, dövülmüş mısır var. Ayrıca soğan, maydanoz, baharat dememe gerek var mı?

Herkese afiyet olsun. 
Birkaç gün önceki sıcaklardan dolayı aksatmış olduğum kuran okumalarına ağırlık vermem gerek. Güya hedefim kadir geçesine hatimdi. Şimdiki hedefim bayramın birinci gününe bitiyor. 

Ramazanın son on günlerinde olması muhtemel olan kandil gününü en iyi şekilde geçirmek dileği ile Hayırlı ramazanlar. 

Lütfen Amerikan vari bencilce ''kendine iyi bak'' demeyin ''Allaha emanet ol'' daha iyi.


Bunca yazıyı kesintisiz okuyan var mı?

Allaha emanet olun. 





10 yorum:

  1. evet var...ben okudum :S

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. teşekkür ederim canım. Hem çeneme hemde bozuk Türkçeli yazılarıma katlanıyorsun :)

      Sil
  2. Allah ibadetlerini kabul eylesin inşaAllah.. hayırlı ramazanlar..
    sevgiyle kal...
    banada uğra olur mu?

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Amin, cümlemizin ibadetlerini kabul eder inşallah. Size de uğrarım.

      Sil
  3. :)
    Ellerine sağlık.
    Bugün paketini kargoya verdim.
    Sevgilerimle

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Teşekkür ederim de ben şimdi çok utandım. daha bir şey göndermedim. Hatta kendi ellerimle yapmak istediğim için yapım aşamasında :( Pazartesi göndereceğim inşallah.

      Sil
    2. Kendini kötü hissetme lütfen. Zorlarsan içine de sinmez. Bırak canın ne zaman istiyorsa o zaman yap. İlla bayramdan önce yollaman gerekmiyor. Bayramdan sonra da olur.
      Sıkıntı yapma
      Gülümse kocaman kocaman
      Sevgilerimle
      :)

      Sil
  4. bence cok guzel yemekler yapmıssın elıne sağlık,yalnız lımonataya bı bardak seker az gıbı geldı bana daha fazla konulmuyor mu acaba:)
    bu arada mımledım senı,sevgıler:)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. limonata benim damak tadıma pek uymuyor, o yüzden az mı çok mu bilemiyorum. Babam içine maden suyu ilave ederek içiyor.
      mim konusu oldukça güzelmiş :) bir düşüneyim cevaplayacağım.

      Sil
  5. Tabii Acemi blogger bütün bu denemeleri yapabilmeyi evimizin engin "gelinlik kız yetiştirme anlayışı"na borçlu.Derler ki bizde kız baba evinde yapsın, atsın, yenmesin, zayi etsin önemli değil.Yeter ki asıl vardığı evde bu başarısız denemeler son bulsun:)ha ha ha.A.B 'nin ablası...

    YanıtlaSil

Sizden alalım bir fikir....