4 Ekim 2012 Perşembe

halamın sandığı


Kendimi bildim bileli buçakcıyımdır. Kıyıda köşede saklı kalmış, yıllardır yüzüne bakılmamış ne var ne yoksa ilgimi çeker. Geçenlerde halamın evini taşıdık. Millet dar zamanda ev yerleştirmekle meşgulken bende sandıkta neler varmış diye göz attım. Aslıda daha fazla varmış. ama taşınırken nereye koyduğunu bilmediği için o anlık sadece 3- 5 kare çekebildi.


Bu keten havlular babaannemim çeyizinden kalma. Annemin sandığında da vardı. 


Bu bohca da babaannemin çeyizinden, yer yer sararmış ama olsun.  Babannemim çeyizi yaşadığı devire göre çokmuş. Ama yaylada gözük altında kalmış. 


Etamin el havluları çok şık. Çocukken köyde kullanırdık. 


Bunlar kuzenin bebeklik kıyafetleri, kızını  çocuğu için saklamış halam.



yünden el bezleri


Yünden tutacak ve bardak altlığı. Eskiden bu tarz ürünler çok moda idi. Annemin bol fırfırlı bir bardak altlığı vardı kesip bebeğime etek yapmıştım. Birde gaz lambasının camı için kılıf vardı ondan da elbise. Bunun için iyi bir dayak yemiş olmalıyım :)




Bu bohca mıydı, pecete mi hatırlamadım şimdi. 



Bu da babaannemim çeyiznden kendi yapmış. Pek çok parçası vardı. Köyde iken yastık kılıfı, divan eteğini falan kullanıyorduk. 



Bunlarda etamin el havlusu.


Hadi tahmin edin bunlar ne, açıp göstermek istemedim, mahremiyet önemli. adını telafuz edediğim kombenexxxxx  öyle bir şey işte. Anneme sorsam kesin bilir ama kalkamam. Halam kızı için saklamış. Ben en üsttekini beğendim. 
 Ben sadece yatarken giyiliyor sanıyordum ama öyle değil. kıyafetin içinden giyiliyormuş. Yengemin vardı çocukken giyer oyun oynardık. Hep şarkıcı olduğumu hayal ederdim :)  

Halam iyice bir yerleşsin sandığını döküp resmetmek istiyorum. Aslında annemin sandığında da güzel şeyler var ama köyde. O yüzden resim çekme işi yıllar sonrasına. 

Eminin sizin evlerinizde daha güzel ve ilginç eski çeyizler vardır. 

Kalın sağlıcakla. 

6 yorum:

  1. güzel fikir tebrik ederim sandık açma işi :) bizim evde de var ama üstünde bir ton eşya var annem hayatta izin vermez :)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Halamın sandığının üzeri normalde dolu idi taşınma bahanesi ile bir kısmı dışarı çıkarıldı. Eminin içinde güzel parçalar vardır. Annemin köydeki sandığı tam bakılmaklık üzeride boş ama giden yok.

      Sil
  2. hazır karıştırmışken bir kaç tanesini de aşıracaktın aslında. Şu en üstteki çok güzelmiş:)))

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Aklımda ama koyacak yerim olmadığı için şuan askıya alınmış bir durumda.

      Sil
  3. hepsi çok güzel, hepsinde bir emek var, en önemlisi de anı var. O sarı lekeler bile çok özel...

    YanıtlaSil
  4. sana mim bıraktım, sonra ben görmedim falan deme :)

    YanıtlaSil

Sizden alalım bir fikir....