1 Kasım 2012 Perşembe

L&M

L&M'nin cep boyunu sahaflardan aldıktan sonra menekşe ablanın vermiş olduğu kitaplar içinde normal basımı çıktı. Kitaplar ikilenince birini kuzenime vermeye karar verdim. Cep boy sevmediğini söylediği için menekşe abladan gelen kitabı bitirdiğim gibi kuziye gidecek.


Kitabı sevdin mi derseniz, daha önce okuduğum iskender pala kitapları kadar değil. Bir kitabın dilinden yazılmış olması, aradaki aşkı tutkuyla anlatmış olması güzel ama BC nin her yere uzanmış olması pek hoşuma gitmedi. Ne alaka diyeceksiniz ama bana puslu kıtalar atlasını hatırlattı. Kitabı yinede beğendim.
Nerede ise tüm dönem yazarlarını gördük. Koça Osmanlı devletinin çöküşünü de. Sonunu tahmin etmekte zorlanmadım. İşin ucunda para olunca insanlık kalmıyor :(

Bilemediğim pek çok kelime vardı. Her daim kalemim olmadığı için işaret koyduğum kadarı ile bilemediğim kelimeler aşağıdaki gibi. Elimde var olan mini lugattan kelime manasını bulamayınca TDK nun sözlüğünü kullandım. Bulamadığım kelimelerde oldu o ayrı.


( Görmemişin İskender Pala kitapları olmuş :) İki kitap da emanette )

Kısa kısa notlar ( ara ara ilave edebilirim, sıkıldığım için hepsini yazmadım)

Padişah gibi bir köle; muhteşem bir dilenciyim.

Benim kaderim olan şey başkası için bilinmezlik hali idi.

Hazine bilinmezse ne değeri kalır!

Molier!in ve Shakespeare nam İngiliz yazarlarının piyeslerini tanıdım, hepsi birer ifşadan ibaret gibi gelmişti bana ve ayıplamıştım onları. Kendilerine göre düşkün konumda zavallı insanların öykülerini acımasız bir gevezelikle, hiçbir mahremiyet duygusu göstermeden anlatıyorlardı.

Esli şairler romanları yada mesneviler biçiminde uzun uzun, ya da bir roman konusunu bir tek beyitte kısacık ama derinlikle anlatıyorlardı. Onların romanları da piyesleri de, ya bir cengaverin, bir kahramanın ölümsüzlüğünü anlatmak, ya da ibret alınacak bir öyküleme için vardı.

Anlamını bilemediğim kelimelerde mini lügat şeklinde buyrunuz :)

Kethüda: Zenginlerin ve devlet adamlarının buyruğunda çalışan ve onların birtakım işlerini gören kişi.
Bazilika: 1. İçi, ortadaki yüksek, yanlardakiler daha alçak olmak üzere iki sıra sütunla üç salona ayrılmış, dikdörtgen biçiminde büyük kilise. 
               2. Kral sarayı.  
               3. Dikdörtgen biçiminde, uç kısmında yarım çembere benzeyen bir çıkıntısı olan Roma mahkemesi.
Murassa: Değerli taşlarla bezenmiş, cevahirle süslenmiş
Verev: Bir köşeden karşı köşeye doğru kesilmiş, katlanmış veya konulmuş olan.
Mühre: Eskiden kâğıtları perdahlamak için kullanılan, üstü cam gibi parlak, deniz böceği kabuğu ya da camdan yapılmış yuvarlak araç. 2. Bezemecilerin altını parlatmak için kullandıkları ucu akik araç.

Keyifli okumalar.

2 yorum:

  1. Ben çok beğenmiştim, ama diğer kitaplarını henüz okuyamadım ama :( Benim en çok bilmediğim kelime notu aldığım kitap Ahmet Hamdi Tanpınar'ın Huzur kitabıydı :) 60 dan fazladır :) Keyifli okumalar.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Kitap kötü demiyorum ama gizli örgütlerle alakalı başka kitaplarda okuduğum için ben sıkıldım.

      Sil

Sizden alalım bir fikir....