Her yıl başında heyecanla yeni okunacak kitapları belirler ve hızlı bir başlangıç yaparım. O hız ilerleyen zamanlarda sekteye uğrar, yıl sonunda tekrar hızlanır. Bu şaşmaz bir kuraldır.
37 kitap okumuşum. Az zorlasam 40 yaparım dedim ama olmadı.
Yıl içerisinde 41 tane kitap almışım. Çoğunu okumuşum. Kendime şaşırdım doğrusu.
Her yıl illaki istatistik rapor tutarım.
Okuduğum kitapların sayfa sayısını not almamışım.
Erkek yazar ağırlıklı okumuşum.
Kadın yazar olarak Suat Derviş den daha önce kitap okumuştum. Mina Urgan, Ayfer Tunç, Nurten Ceceli Alkanlı 2024 yılında tanıdığım yazarlar olmuş. Nurten Hanım ile yüz yüze tanışma fırsatımızda oldu. Ayancık'ta öğretmen olan kuzenimi ziyarete gitmiştik. Müftülük tarafından düzenlenen etkinliğe denk geldik. Müftünün Hanımı da kuzenimin okuldan arkadaşı olunca sıradan bir imza gününden fazlası oldu bizim için.
Bolca roman okumuşum.
9 adet kitabı E kitap olarak okumuşum. Allah'dan zamanında bolca kitap indirmişim şuan indirdiğim sayfalar aktif değil.
Azra Kohen - Aeden
Bu kadar uzun kitaplar neden tek cilt olur. Konu biraz fantastik. Farklı bir evrende büyüyen iki şahıs dünya dediğimiz evrene gelir. Dünyanın sıkıntılarına çözüm üretirler tek başlarına. O zamanlar meşhur zenginlerin rezillikleri için oluşturulan ada duyulmamıştı. Şuan yeryüzünde yapılan binlerce iğrençliği düşününce midem bulandı.
Reşat Nuri Güntekin severek okuduğum yazarlardan biridir.
Kızılcık Dalları'nda evlatlık konusu işlenmiş. Evin hanımı tüm evlatlıklarım vefasız çıktı dediği bir bölüm vardı. Sürekli başa kalkılan minnet duygusunda vefa ne kadar aranır ki?
Değirmen de küçük bir kasabada deprem olur, yok yok eski bir yapı içinde yapılan eğlenceyi kaldıramayan konak sarsılır. Bu sarsıntı abartılır haber Payitahtı bile aşar dünya basınına taşınır. Küçük hesaplar peşinde liyakatttan uzak insanlar. Aradan yıllar geçse de pek tanıdık hikaye.
Bir Dinazorun Anıları - Mina Urgan
Hangi akla hizmet hiç bir kitabını okumadığım birinin hayatını okumaya kalkarım ki. Tavsiyesine güvendiğim bir iki blog önerisi diye yıllar önce not almışım okurken sevmedim. Zenginliği züppelik olarak gören birinin ben öyle değilim, farklıyım züppeliğinden başka bir şey değil.
Kraliçeyi Kurtarmak - Vladimir Tumanov
Yazarın daha önce Haritada Kaybolmak adlı hikaye kitabını okumuştum. Bu kitapta matemetik sevmeyen bir çocuk ve arkadaşları arasında geçiyor. Bir kitabın içindeki kalede hapsolmuş kraliceyi kurtarmak için matematik denklemi çözülmesi üzerine akıcı bir çocuk kitabı.
Fususul Hikem - İbni Arabi
O kadar uzun zamandır okumaya çalışıyorum ki nihayet bitti. Hikmetlerin özü diye geçer. Peygamber hisseleri üzerinden hikmet çıkarmamızı öngörür. Kitap güzeldi ama okuduğum bölümleri o peygamber ile bağdaştıramadığım kısımlar vardı.
Doğudaki Hayelet - Pier Loti
Yazarın daha önce Aziyade adlı romanını gerçekmiş de oradaki roman kahramanı yıllar geçtikten sonra Aziyade 'yi bulmaya gelmiş gibi kısa bir hikaye.
Fıcıdaki Öyküler - Storm
Yazarın daha önce de hikayelerini okumuştum. Bu hikayeler biraz daha bizden gibi. Etme bulma dünyası, babannemin anlattığı ibretlik hikayeler gibi : )
Ahmet Altan okumayı severim. Kılıç Yarası Gibi ve İsyan Günlerinde Aşk birbirinin devamı. Ben tersten okumuşum. İyi ki de ters okumuşum ilk kitabı okusam ikinciye geçmezdim. Kitaplar akıcı ve merak uyandırıcı ama cinsel detaylar rahatsız etti.
Ayfer Tunç daha önce okumamıştım. Yıl içerisinde iki kitabını okudum. Yarın Yarın ve Azizi Bey Meselesi . İkisi de konu itibarı ile farklı kitaplar. Biri siyasi olaylar etrafında şekillenirken diğeri sanat çevresinde dolanır durur. İkisinde de insanın iç dünyasında verdiği savaşın dışa vurumunu ağır ağır okuruz. Nedense Aziz Bey'in dilini daha çok sevdim.
Suat Derviş den iki kitap okudum. Ankara Mahpusu ve Gönül Gibi
İkisinin çıkış noktası gönül meselesidir ama gidiş aynı değildir. Birinde mahpustan çıkışta hayata tutunma cabası diğerinde ifade edilemeyen duygulardan kaçış.
İskender Pala
Mihmandar ; Daha önce başlamış ama okuyamamıştım. Zamanı gelmiş olmalı ki bir çırpıda okudum bitti. Bir Eyüp sultan hikayesi. İskender Pala dili ile ancak bu kadar güzel anlatılabilirdi.
Mesela ; İlk defa yazarın yüzeysel bir kitabını okudum.
Azap Gülleri - Feridun A. Erduran
Konu itibari ile ilginç bir kitaptı. O kadar çok detay vardı ki bir kaç farklı kitap çıkabilirdi. Geleneksel Türk insanı olarak mutlu son bekliyordum ama olmadı. Galiba kitabın tadı da orada. Okuyacaklara için şunu söylemeliyim ki kasvetli bir kitap.
Yaşar Kemal'den incecik iki kitap okumuşum.
Tek kanatlı kuşta yamaçlı kasabasına giden kısacık yolda insanların kendi içinde kurup büyüttüklerini bir çırpıda okuruz.
Kuşlarda Gitti küçük çocukların kuş yakalayıp satmak istemeleri üzerine kısa bir kitap. Bu kadar ince kitaba bu kadar umutsuzluk sığdırılır mı demeyin. Yaşar Kemal nihayetinde yapabilir.
Gorki - Ana
Rus edebiyatının kasvetini sevmişimdir. Bu kitapta severek okuduklarımdan.
Hep O Şarkı - Yakup Kadri
Türk klasiklerinde konak hayatı ilginç geliyor bana. Dışarda fakir insanlar olsa da konakta insanlar hiç anlam veremediğim lüks içinde yaşamaktadır. Münire'nin ailesi fakirleşen konak ahalisinden. mutsuz bir evlilik, aile evine geri dönme. Anne babanın vefatı ardından yalnız yaşayan hala ile yaşlanmaya karar kılma. Yaşlanırken yaşadıklarını azma telaşı, roman içinde roman.
Karabibik - Nebizade Nazım
Kitap ilk köy romanı olarak geçiyor. Roman mı minik öyküçük mü bilemedim. Oldukça kısa.
Voltaire - Babil Prensesi
Okuduğumu da içeriğini de unutmuşum. Konuya bakınca ''e ben bunu yazmıştım ama nereye?'' Yaşlılık zor iş :(
Sürgün - Refik Halid Karay
Ah Hilmi Efendi seninle sürgüne gitmiş kadar oldum.
Malazgirt Destanı - Niyazi Yıldırım Gençoğmanoğlu
Yazarın daha önce bir eserini okumadım ya da hatırlamıyorum. Şiir sevmem ama severek okudum. Muhtemelen başka kitaplarını da alacağım.
Zamanın Kısa Tarıihi - Staphan Hawking
İsmi ile alakası yok evrenin oluşumunu yüzeysel bir şekilde anlatmış.
Şuraya gittim. Bu konferansı verdim, orada bunu anlattım.
ee yani ?
Benim için zaman kaybıydı.
Başka Topraklarda Rüzgar Sert Eser - Honggyu Son
Sanırım daha önce Kore'li yazar okumadım. Yılllar önce okunacaklar listesine eklemişim. Neden, kimin önerisi hatırlamıyorum. Benim için aman aman bir kitap değildi.
Her kesime hitap etsin diye tüm tuşlara basılmış bir konusu var. Kore savaşında ülkesine dönmemiş Müslüman bir Türk kenar mahallede kasaptır, domuz eti satar. Ölmek üzeredir ve evlat edinir. Kitabı da evlatlık çocuk anlatır. Bir yere ait hissedememe duygusu gözümüze gözümüze batırılır.
Hani çocukluk travmaları patladı gitti de herkes bir travma anlatır oldu ya onun gibi.
Katarsis x tra da kızın biri '' misafirliğe gittiğim evde dolaptan dondurma alıp yemiştim evin hanımı bana bağırdı.'' Olayın başını sonunu bilmiyorum kısa bir kesit önüme düşmüş. O kesite göre yorum yapmak gerekirse sana ikram edilmeyen şeyi sen nasıl dolaptan alabiliyorsun, ne münasebet. Yani bazı insanlara bazı şeyler kafamızda oturmaz ya kitaptaki anlatıcı için öyleydi benim için.
Hacı Murat - L. Tolstoy
Ortaokul 100 temel eserleri kapsamında hazırlanmış bir kitap okudum. Tam metin mi ortaokul seviyesine mi sadeleştirilmiş bilemedim. Bildiğim bir şey varsa sevemedim. Edebi bir dil yok. Olay örgüsünde kopukluk var.
Geri Döneceksin - Maeve Binchy
Daha önce de yazmışımdır. Yazarın dili yada kurgusu hakkında olumsuz yorum yapamam ama yayınevinin kitap kapağına Aşk/ Macera yazması kitabı basitleştiriyor. O kadar çok konu var ki tek bir alana indirgemek haksızlık olur.
Küçük bir kasabada mutsuz bir evlilik yapan bir kadının iki çocuğunu bırakıp sevdiği adamla kaçması ile kitap başlar. Annesinin intihar ettiğini düşünen kızı babaya bırakılan mektubu imha eder ki annesi kilise mezarlığına gömülsün, argından dualar edilsin. Aslında bir ceset yoktur fırtına sonrası gölde tekne devrilmiştir. Olaylar çok teferruatlı, ben beğendi.
Cengiz Aytmatov
Son dönemde favori yazarım oldu diyebilirim. Kitapta dört faklı bölüm vardı. Sadece oyun şeklinde yazılanı sevmedim.
Derviş ve Ölüm - Meşa Selimoviç
Orman kitabı - Rudyard Kıpling
Delifişek - Vasconceles
Müthiş Psikoloji - Hayır Deme Sanatı
Kitapların bir kısmını daha önce paylaşmıştım.
Serkan Karaismailoğlu'nu pandemi dönemi keşfetmiştim. Haftalık dizi film kitap öneriyordu. O zamandan bu yana kitap okuyacağım dedim kitapları aldım kenara koydum.
Piamater bir seri ve kitap en heyecanlı yerinde bitiyor. Nerobilim üzerine bir roman serisi. Kitapta konular kişiler üzerinden verilmiş. Kokuların insan üzerinde etkisi. İnsanların bir renginin olması gibi ilhiç konuları işliyor.
Beyinde Ararken Bağırsakta Buldum kitap mikyobiyota üzerine bir denememi araştırma mı emin olamadığım bir tür. Biyoloji sevenler rahatlıkla okuyabilir.
Ben den bu kadar. Yeni yıl hedefim yok. Kafama göre takılacağım.
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder
Sizden alalım bir fikir....