14 Temmuz 2012 Cumartesi

Antika desem olur mu?


Hafta sonu magazin izlerken cenk Eren'in evini gösterdi. Süt makinası vardı ama ne olduğunu bilmediğini büyük bir ihtimalle kahve makinası olduğunu söylemişti. Biz de bilmiyon, bari gösterme dedik ama duymadı :) 

Ne magazin izlermiymişim diye soru mu geldi? Bazen, her zamanda belgesel olmaz ki canım :) bizim evde Tv babamın tekelinde, yemek yerken rastlamışım.


Asırlar önce bitmiş olduğumuz sapanca gezisinde otelin bir köşesinde eski eşyalar vardı bu süt makinası oradan. köyde büyüdüğüm için çok iyi bilirim, burada birkaç parçası eksik sütün kaymağını ayırmak için kullanılıyor.


Görmüş olduğunuz hesap makinası, ablamla bakarken yanımızda bir çift vardı. ''Ne olabilir ki?'' derken bayan yardımcı oldu. '' o bir hesap makinesı efendimin de vardı'' diyerek bizi aydınlattı. Daha sonra eşi geldi ''eskiden benim 2 adet vardı'' diye bahsetti.  
Kibarcık insanlar nadir gördüğüm için ve beraber yaşlanmak fikri kulağa güzel geldiğinden imrendim doğrusu. Neyse kibar çiftimiz, süt makinasını bilemediler biz tarif  ettik nasıl kullanılır diye. 
Şehirli köylü farkı :) biri süt makinasını, öteki hesap makinasını bilmez.


Üsttekinin radyo olduğunu söylememe gerek var mı?
Aşağıda ütüleri görüyoruz.




Mezar taşı desem değil, han kapısında bir lahit olabilir mi? Berber var, eğlence var gibilerinden.
Eski Rumca galiba.



Kazanlar, çömlekler, yayklar bu liste böyle uzar gider bende ufak ufak gider.

Hoşcakalın...

3 yorum:

  1. babannemin evinde vardı bu eski ütülerden, o radyonun benzerinden, değişik bir dikiş makinası vs.. Ordaki kazanların benzerleri ise hala kullanılır, batı karadeniz bölgesinde. O güğümler o tahta elekler de... Ele geçirmek istiyorum onları aslında ama nasıl :) Bir sürü kuzen amca vs falan var :)

    Güzel resimler eline sağlık

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Bizim oralarda, yaylalarda halen daha süt makinası ve kazanlar kullanılıyor.
      Ütüler olmasa da babannemin sandık ve bora dediğimiz şifonyeri var. Onlarda gözüm var ama kimsenin aklına gelmesin diye sesimi çıkarmıyorum :)

      Sil
  2. Vala ta memlekete gittim geldim. Teşekkürler paylaşım için.

    çekilişime beklerim
    http://gizemlicizgiler.blogspot.com

    YanıtlaSil

Sizden alalım bir fikir....